„Multitasking-ul poate duce la scăderea IQ-ului. Este concluzia la care au ajuns specialiștii după ce au efectuat mai multe studii care au scos la iveală faptul că ne scade coeficentul de inteligență când facem mai multe lucruri în același timp. Practic, ceea ce oamenii cred că îi fac mai inteligenți, este, defapt, opusul și duce la epuizare mentală, emoțională și fizică.
Trimitem mail-uri, vorbim al telefon, mâncăm, lucrăm și facem toate acestea în același timp. Multitasking-ul a devenit parte din viața noastră de zi cu zi. Numai că, în loc să aibă efecte pozitive asupra dezvoltării creierului, așa cum multă lume crede, efectele sunt negative și pot duce la scăderea coeficientului de inteligență.
Specialiștii confirmă rezultatul studiilor efectuate până acum și spun că multitasking-ul duce, de fapt, la o uzură a creierului.
Creierul nostru poate emite doar un gând, maxim două în același timp, spun specialiștii. Astfel că ar trebui să ne îndeplinim sarcinile pe rând pentru o productivitate mai mare. Iar cei care fac asta sunt mai puțin obosiți sau stresați. Studiile arată că, după mulți ani în care am practicat multitasking-ul, IQ-ul poate scădea cu până la 10%. Pentru a diminua efectul, specialiștii ne recomandă să apelăm la câteva tehnici.
Românii au început să simtă efectele negative. Astfel că, foarte mulți, caută un loc de muncă unde să nu mai aibă de îndeplinit mai multe sarcini în același timp.
Pentru ca oamenii să poată avea un echilibru între viața profesională și cea personală, Franța a luat decizia ca angajatorii să nu mai aibă voie să trimită mail-uri sau mesaje angajaților în afara programului de lucru.”