Employee Screening Questionnaire, prezent acum în a doua versiune (ESQ2), este un instrument de selectie bazat pe evaluarea personalitatii. A fost conceput pentru a arata angajatorilor într-o maniera eficienta care sunt acei candidati care sunt superiori fata de restul concurentilor, din anumite puncte de vedere. ESQ2 masoara tendinta angajatilor de a se implica în diverse comportamente, atât pozitive, cât si contraproductive.
În timp ce majoritatea instrumentelor de selectie care se bazeaza pe o evaluare a trasaturilor de personalitate se concentreaza fie pe masurarea comportamentelor pozitive, fie pe masurarea celor contraproductive, dezvoltarea ESQ2 a fost ghidata de recunoasterea faptului ca organizatiile cauta sa angajeze pe de o parte persoane care sunt devotate si productive, iar pe de alta parte persoane care se abtin de la comportamente indezirabile, precum furtul sau lentoarea intentionata.
ESQ2 consta din 27 de grupe a câte patru itemi cu alegere fortata, care descriu comportamente caracteristice, interese si activitati.
Mai jos sunt prezentate care sunt rezultatele în munca masurate de ESQ2.
Comportamente pozitive
- Orientare spre Client
- Productivitate
- Acuratete
- Angajament / Satisfactie în Munca
- Promovabilitate
Comportamente negative / contraproductive
- Consum de alcool si de alte substante
- Infractiuni rutiere
- Întârzieri
- Indolenta / trândaveala
- Sabotaj al productiei sau al proprietatii
- Nerespectarea normelor de protectie a muncii
- Furt
- Concediu medical neautorizat
Integritatea se refera la masura în care o persoana urmeaza în mod constant, în comportamentul sau, acele valori care sunt împartasite pe scara larga la nivelul societatii, la masura în care respectiva persoana este onesta si demna de încredere. Integritatea este considerata de mult timp a fi un predictor important al comportamentului delincvent la locul de munca sau în alte situatii (Hartshorne & May, 1928).
Integritatea este un predictor puternic al performantei în munca (Schmidt & Hunter, 1998). Acest lucru este pus în evidenta într-un mod foarte convingator de metaanaliza lui Ones, Viswesvaran & Schmidt (1993), care au examinat masura în care integritatea prezice performanta în munca si comportamentele contraproductive ale angajatilor. Investigatia a inclus un total de 665 de coeficienti de validitate. În total, rezultatele au aratat o validitate înalta (r=0.41) în predictia performantei în munca prin utilizarea instrumentelor de personalitate. Exista, de asemenea, indici de validitate convingatori pentru predictia comportamentelor contraproductive, dar care adesea sunt dificil de stabilit cu siguranta si care sunt cuprinsi între .13 la .46. Rezultatele arata clar ca, în încercarea de predictie a performantei în munca, evaluarea personalitatii completeaza excelent informatiile obtinute prin evaluarea abilitatilor cognitive (Gellatly, Paunonen, Meyer, Jackson & Goffin, 1991; McHenry, Hough, Toquam, Hanson & Ashworth, 1990).
Licență Test Central
Servicii corporate
Membership

AmCham România

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

AHK România

British Romanian Chamber of Commerce
© 2020 TOTAL BUSINESS SOLUTIONS
TBS is registered as personal data operator with National Authority of Surveillance in Processing Personal Data under the number 5807 within Personal Data Evidence Register Processions.