Emotional Quotient Inventory realizează măsurarea inteligenței emoționale la adulți și adolescenți din perspectiva modelului Bar-On.
Prezentarea generala a EQ-i
EQ-i este rezultatul a 17 ani de cercetare a inteligentei emotionale; aceste cercetari ale autorului au depasit granitele a mai mult de 10 state, într-un efort de a dezvolta o abordare cross-culturala a descrierii si evaluarii inteligentei emotionale.
EQ-i reflecta conceptia lui Reuven Bar-On cu privire la inteligenta emotionala (social-emotionala). Aceasta este concretizata în modelul Bar-On al inteligentei social-emotionale, care este format din doua parti. O prima parte este formata din teoria sau conceptualizarea inteligentei emotionale, în timp ce partea a doua reprezinta aspectul psihometric al modelului, care reprezinta de fapt masurarea inteligentei emotionale în conformitate cu teoria inteligentei emotionale. Conform acestui model, inteligenta emotionala (social-emotionala) este formata din cinci meta factori:
- metafactorul intrapersonal se refera la constiinta de sine si la expresia de sine, guvernând aptitudinea unei persoane de a fi constienta de propriile emotii si de propria persoana în general, de a-si întelege propriile puncte tari si puncte slabe si de a-si exprima sentimentele si pe sine într-o maniera non distructiva.
- metafactorul interpersonal se refera la constiinta, deprinderile si interactiunea sociale, adica aptitudinea unei persoane de a fi constienta de sentimentele, grijile si nevoile celorlalti si de a fi capabila sa initia si întretine relatii de cooperare, constructive si reciproc satisfacatoare.
- metafactorul managementului stresului se refera la gestionarea si controlul emotionale, la aptitudinea unei persoane de a gestiona emotiile astfel încât acestea sa lucreze în avantajul, si nu contra sa.
- metafactorul adaptabilitate se refera la managementul schimbarii, adica la adaptarea atât la schimbarile personale si interpersonale, cât si la schimbarile mediului imediat.
- metafactorul stare generala se refera la automotivare si la aptitudinea unei persoane de a se bucura de propria persoana, de ceilalti si de viata în general, dar si la modul în care îsi influenteaza viziunea generala asupra vietii si sentimentul general de multumire.
De asemenea, acest cadru potential se refera la potentialul de performanta, mai degraba decât la performanta în sine (adica mai degraba potentialul de a reusi decât reusita în sine). Este mai degraba orientat spre proces, decât orientat spre rezultat, acesta fiind motivul pentru care masurarea coeficientului de inteligenta emotionala se face în cazul EQ-i cu ajutorul unor itemi verbali care seamana cu itemii din testele de personalitate si nu seamana cu un test de aptitudini.
EQ-i poate fi utilizat într-o multitudine de medii în care este necesara evaluarea inteligentei emotionale si a potentialului de dezvoltare a acesteia, printre care medii organizationale, educationale, clinice, medicale, de cercetare si în programe de prevenire a infractionalitatii.
Administrarea EQ-i
EQ-i se poate aplica atât creion-hârtie, cât si electronic, atât individual, cât si în grup. Este un instrument de 133 de itemi verbali, care utilizeaza o scalare a raspunsurilor în cinci puncte (de la neadevarat pentru mine la adevarat pentru mine).
Timpul de administrare este de 30-40 de minute, fara a exista însa o limita de timp. Poate fi aplicat începând cu vârsta de 16 ani.
Scalele si scorurile EQ-i
EQ-i cuprinde 15 scale si ofera 15 scoruri corespunzatoare acestora, precum si cinci scoruri compozite (corespunzatoare celor 5 meta factori) si un coeficient de inteligenta emotionala (EQ) total. Scalele EQ-i si scalele compozite corespunzatoare sunt:
Componentele intrapersonale:
- Demnitate personala (SR)
- Constiinta de sine emotionala (ES)
- Asertivitate (AS)
- Independenta (IN)
- Autoactualizare (SA)
- Componentele interpersonale:
- Empatie (EM)
- Responsabilitate sociala (RE)
- Relationare interpersonala (IR)
Componentele adaptabilitatii:
- Testarea realitatii (RT)
- Flexibilitate (FL)
- Rezolvarea de probleme (PS)
Componentele managementului stresului:
- Toleranta la stres (ST)
- Controlul impulsurilor (IC)
Componentele starii generale:
- Optimism (OP)
- Fericire (HA)
Suplimentar fata de aceste scoruri, EQ-i mai ofera patru scoruri de validitate a protocolului.
Licență Test Central
Servicii corporate
Membership

AmCham România

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

AHK România

British Romanian Chamber of Commerce
© 2020 TOTAL BUSINESS SOLUTIONS
TBS is registered as personal data operator with National Authority of Surveillance in Processing Personal Data under the number 5807 within Personal Data Evidence Register Processions.