Salariile oferite de companii pentru poziţiile din cadrul programelor de internship sau cele de tip entry­level pornesc, în medie, de la 300 de euro net pe lună. În acelaşi timp, aşteptările salariale ale celor care se potrivesc acestui profil pornesc de la 1.000 de lei (peste 200 de euro) pentru provincie şi 1.500 de lei (circa 350 de euro) în cazul tinerilor care vor să îşi găsească un loc de muncă în Capitală, potrivit firmei cu activităţi în domeniul re​surselor umane Catalyst Consulting, pe baza studiului „Cei mai doriţi angajatori 2013“ şi a ofertelor celor 90 de companii participante la târgul de cariere „Angajatori de Top“ din această toamnă.

„Sigur că în ultimul timp candidaţii au început să aibă aşteptări mai joase în ceea ce priveşte salariul pentru că şi­au dat seama că locurile de muncă nu mai sunt atât de uşor de găsit şi, mai ales, de obţinut. Dar asta nu se întâmplă întotdeauna, există şi cazuri în care aşteptările lor nu se aliniază ofertelor puse pe masă de angajatori“, spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions (TBS). Totuşi, ali​nierea dintre cerere şi ofertă are loc şi în cazul angajaţilor care au experienţă de peste cinci ani în câmpul muncii. Spre exemplu, potrivit studiului „Cei mai doriţi angajatori“, can​didaţii din Bucureşti care au o ve​chime mai mare de cinci ani se aşteaptă la salarii, în me​die, de 6.000 de lei net pe lună (adică aproape 1.400 de euro), iar cei din provincie la venituri de circa 4.500 de lei net pe lună (aproximativ 1.000 de euro), în timp ce companiile prezente la finalul lunii octombrie la „Angajatori de Top“ oferă, în medie, salarii de 2.000 de euro net pe lună sau chiar mai mult. La târgul de cariere au fost anunţate 3.300 de posturi vacante de către cele 90 de com​panii, cele mai multe oferte de muncă venind în continuare din partea angajatorilor din IT&C.

„În următoarele şase luni estimăm că vom avea 200 de poziţii deschise, dintre care aproximativ 40% sunt dedicate celor aflaţi la început de carieră, 35% fiind poziţii de tip mid level şi 25% pentru cele de tip senior level“ precizează Monica Vieriţa, HR&Operations Director în cadrul dezvoltatorului de software Luxoft România. Şi furnizorul de servicii deoutsourcing Genpact va scoate la concurs, începând cu luna noiembrie, 500 de poziţii ca urmare a extinderii businessului, potrivit reprezentanţilor Catalyst.

Ziarul Financiar, 26 Octombrie 2013