Test di Orientamento Motivazionale este un chestionar de tip autodeclarativ (self-report), dezvoltat pentru măsurarea motivelor care orientează comportamentul la locul de muncă, sau a înclinațiilor motivaționale care se manifesta în situații organizaționale.

Problematica motivatiei la locul de munca ocupa un loc esential atât în literatura stiintifica cât si în sfera aplicativa, în contex organizational. Ea cuprinde toate acele aspecte care impulsioneaza si determina persoana sa se comporte într-un anumit fel sau sa tinda spre a atinge un anumit scop si sa îsi mentina angajamentul în tot acest timp. De aceea, realizarea de predictii care tin cont de domeniul motivatiei este de importanta fundamentala în stabilirea unor programe de gestiune a resurselor umane.

Pentru a gestiona tematica motivatiei, cea mai realista abordare nu pare cea care ia în considerare toate teoriile avansate, încercând sa fie comprehensiva, ci mai degraba abordarea care se concentreaza asupra eficientei unei anume teorii în relatie cu obiectul de studiu.

Cum s-a mentionat si mai sus, teoria pe care se bazeaza chestionarul este cea a lui McClelland (1985a), secondata de studiile lui Berlyne (1966) privind gândirea creativa.

Ce măsoară TOM?

Instrumentul masoara patru tipuri de orientari:

1. Orientarea spre obiective;
2. Orientarea spre inovatie;
3. Orientarea spre conducere;
4. Orientarea spre relationare.

TOM îsi propune sa masoare inclinatiile care orienteaza preferintele la locul de munca, prin metoda autodeclarativa (self-report). Acest obiectiv nu poate fi realizat cu o acoperire transculturala perfecta. Chestionarul a fost dezvoltat în contextul cultural italian, ceea ce îl face aplicabil în special în acest context cultural si în alte contexte care sunt similare din punctul de vedere al variabilelor societale, al normelor culturale si sociale si al istoriei; în general în spatiile culturale europene chestionarul va functiona perfect, asa cum arata un numar de cercetari.

Afirmatiile din cadrul TOM masoara alegerile pe care persoanele tind sa le faca, adica preferintele individuale care orienteaza comportamentele. Aceste afirmatii sunt grupate, dupa cum am mentionat mai sus, în jurul a patru dimensiuni diferite. Pentru a formula afirmatiile utilizate ca indicatori pentru fiecare din aceste patru dimeniuni diferite au fost luate în considerare preferintele personale si comportamentele distinctive indicate în cadrul literaturii de specialitate ca fiind puternic asociate cu motive diverse.

De asemenea, subscalele si itemii sunt caracterizati de o foarte puternica ancorare în situatii legate de munca si de mediul muncii, adica de o specificitate ridicata. Acesta este un rezultat al operationalizarii foarte atente si se reflecta asupra proprietatilor psihometrice ale chestionarului. În acest sens, o adaptare a Metodei Incidentelor Critice (Critical Incidents Technique, CIT; Flanagan, 1954) s-a dovedit a fi de mare utilitate în identificarea comportamentelor care, în situatii de munca, fac referire cu preponderenta la cele patru motive evaluate de chestionar.

 

Licență Test Central

Membership

Author Picture
AmCham România

AmCham România

Author Picture
Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Author Picture
AHK România

AHK România

Author Picture
British Romanian Chamber of Commerce

British Romanian Chamber of Commerce


© 2020 TOTAL BUSINESS SOLUTIONS

TBS is registered as personal data operator with National Authority of Surveillance in Processing Personal Data under the number 5807 within Personal Data Evidence Register Processions.