În efervescenţa căutării unui Guvern, un antreprenor, Călin Fusu, posta pe Facebook următorul mesaj: „eu de un an nu găsesc un director de marketing şi Cioloş tre’ să producă 20 de MINIŞTRI într-o săptămână… normal că ia pe oricine are CV-ul la el. Partidele măcar aveau mapa plină de candidaţi, dar ați vrut tehnocrați, așa că, acum nu vă mai plângeți (oricum nici nu apucă omul să se lămurească şi-l schimbă ăştia, deci mergea şi în chiloți dupa mine)”. Comentariul a fost postat de Călin Fusu, pe 16 noiembrie, 10:26 p.m.
Pornind de la această postare, am vrut să văd cât mai durează recrutarea unui manager.
Durata unui proiect de consultanţă pentru recrutarea unui manager poate varia de la o industrie la alta şi, bineînţeles, în funcție de complexitatea poziţiei, ne-a spus Daniela Necefor, Managing Partner TBS, firmă specializată în HR Consultancy şi Executive Search. Un astfel de proiect, din experienţa headhunterului Daniela Necefor, se poate desfăşura pe perioada a două până la şase luni, deoarece „sunt anumite poziţii sau domenii în care profilul căutat este unul foarte nişat”. În aceste situaţii recrutarea se poate extinde şi în afara ţării. „Una dintre dificultăţile care au început să apară este neprezentarea la interviu, mai ales a candidaţilor selectaţi pentru poziţii mai joase”, afirmă Daniela Necefor managing partner la TBS.
Radu Manolescu, Managing Partner la K.M.Trust & Partners, companie specializată în Executive Search spune că procesul de recrutare a unui manager are mai multe etape: înţelegerea nevoii, strategia de căutare şi recrutare, cercetarea, căutarea directă, analiza bazei de date (locale sau /şi internaţionale), sourcing, LinkedIn etc . „La acestea se adaugă interviuri, rapoarte de evaluare, status, etc, introducere listei scurte, interviuri cu angajatorul, negocieri, închiderea perioadei de preaviz, începerea jobului propriu-zis”.
Radu Manolescu spune că în funcţie de postul căutat, top manager, senior manager, middle manager, în funcţie de fiecare nivel, de cât de permisive sau restrictive sunt cerinţele şi condiţiile pentru acel job, de impactul pe care-l are în business, perioada de decizie, alegere, poate varia de la o lună, în cazul fericit când cunoşti deja candidaţii şi sunt fără job, până la un an.
„Dacă ne referim la cât îi ia unui recrutor procesul pe care îl gestionează, excluzând disponibilitatea clientului şi a candidatului de a începe, durează în medie 6-8 săptămâni până la o listă scurtă” spune headhunterul Radu Manolescu.
Din experienţa Danielei Necefor, cel mai scurt proces de recrutare a fost de două, trei săptămâni dar au existat proiecte care au durat până la patru-şase luni. Aici vorbim de cele de nişă, în care sunt foarte puţini specialişti. Pentru o poziție de top management, Daniela Necefor spune că perioada maximă de prezentare a listei scurte este de aproximativ două luni”. Mai departe, timpul până la plasarea persoanei alese, depinde de compania-client.
Care a fost cel mai scurt proces de recrutare, Radu Manolescu nu îşi aduce aminte dar menţionează că „ţinem prea mult la calitate ca să fie cuantificat, însă cel mai lung a fost cam şapte luni (recrutare internaţională la care lista scurtă a fost furnizată în 2-3 luni) ”.
Să aruncăm o privire asupra factorilor care influenţează selectarea managerilor-candidaţi
„Unul dintre factorii importanţi în recrutarea managerilor este domeniul şi totodată industria. Aici aş putea să dau un exemplu concludent, industria cercetării bio-medicale. Sunt foarte puţini specialişti în ţară, iar perioada de “curtare” poate dura destul de mult”, afirmă Daniela Necefor. Teoretic, spune consultantul, e mai simplu să gaseşti o persoană potrivită pentru o companie multinaţională, dar „am avut surpriza plăcută să întâlnim candidaţi foarte deschişi în a lucra pentru o companie românească. Durata este influenţată de numărul de interviuri la care trebuie să participe candidatul cu reprezentanţii companiei, uneori, în cazul companiilor multinaţionale e nevoie ca acesta să participe la interviuri şi în afara ţării ”, spune Daniela Necefor.
Fiecare proiect şi poziţie are particularităţile ei, astfel încât poţi să lucrezi un proiect de consultanță pentru recrutarea unui junior, care să dureze mai mult decat te-ai fi aşteptat, mai mult decât recrutarea unui manager. „Am lucrat proiecte care s-au finalizat în două, trei săptămâni şi au existat proiecte care au durat până la patru-şase luni, aici vorbim despre cele de nişă, în care sunt foarte puţini specialişti. Pentru o poziţie de top management perioada maximă de prezentare a listei scurte este de aproximativ două luni, mai departe timpul până la plasare depinde de compania-client ” , afirmă Daniela Necefor.