Fiecare organizaţie are stilul ei, de exemplu poate pentru joburile oferite este nevoie de o rezistenţă mai mare la stres.” În acest punct, din cei 1.500 de oameni rămân 150, încă prea mulţi pentru nevoile companiei. Aşa că „finaliştii” merg la centrele de evaluare unde sunt supuşi unor teste diverse precum prezentarea unui business plan, să joace roluri în diferite scenarii etc. Doar 100 ajung să fie angajaţi, şi doar jumătate dintre ei ajung să semneze contracte de muncă pe termen nederminat, povesteşte Andrei Ion. Deşi procesul pare a fi îndelungat, precizează încă înainte de a fi întrebat: „Ai să râzi, dar toată treaba asta ţine maximum o lună”.

Un al treilea element al recrutării îl constituie selecţia managerială şi profesională; concret, acest lucru înseamnă că reprezentanţii SHL ajută companiile să aleagă oamenii potriviţi pentru poziţii la vârful organizaţiei, unde o angajare greşită ar putea avea efecte dezastruoase. „De pildă, o companie din domeniul farmaceutic vrea să angajeze pe cineva pentru a conduce o divizie ce se ocupă de lansarea unui tratament nou. Este nominalizat unul dintre cei cinci membri ai boardului, dar toţi par a avea experienţa potrivită. Le poţi da teste şi le poţi verifica anumite competenţe, dar tot nu e suficient pentru a lua o decizie, mai ales una cu miza mare”. În acest moment, firma de consultanţă recomandă simulări în centrele de evaluare, între care: o prezentare de business pe o tematică prestabilită, un exerciţiu de scris, scenarii unde trebuie să joace un rol într-un joc. În acest timp, consultanţii iau notiţe şi evaluează comportamentul pe care-l observă. „Pentru roluri mai simple este mai intuitiv să angajezi oameni, dar pentru un rol de manager angajarea este mai complexă”, spune Andrei Ion, care dă mai multe exemple.

MANAGEMENT CU RUDE, NAŞUL, NAŞA ŞI FINA

Evaluarea angajaţilor dintr-o organizaţie şi a ponteţialului acestora este un alt element cheie care are efecte concrete în afaceri, de aceea auditarea talentelor, adică identificarea celor mai performanţi oameni dintr-o companie, a viitorilor lideri, este esenţială. „Din păcate, pentru multe companii din România talentul este echivalent cu trainingul. Adică oamenii sunt trimişi în masă la training. Ai, n-ai nevoie, bagi leadership, time management, planificare etc. Evident că nu o să genereze o creştere pe termen lung. Nu poti injecta artificial leadership într-o persoană care are potenţial scăzut, poate nu are resurse pe zona asta, ci în altă parte şi ar trebui identificate; iar cariera ar trebui dirijată spre alte roluri”, spune psihologul.

Apoi a continuat să dea exemple de companii unde printre cei selectaţi drept cei mai performanţi a găsit „tot felul de rude, naşul, naşa, fina”. Însă cum un om nu poate fi bun la toate, în funcţie de obiectivul companiei (inovaţie, rezultate etc.), „ajutăm compania să identifice ce e important şi selectăm oamenii din acel «talent pool»pentru ceea ce au nevoie”, continuă Ion.

Un alt pas în dezvoltarea unei afaceri este planificare succesiunii; un fondator, un manager nu poate conduce la nesfârşit compania, ci trebuie la un moment dat să lase frâiele pe mâineile cuiva de încredere, capabil să ducă firma mai departe. Însă nici aici situaţia nu are a fi foarte clară pentru manageri: pe lângă faptul că unii dintre ei îşi preferă rudele sau prietenii pentru promovare, nu ştiu exact ce ar trebui să înveţe viitori lideri. „Noi le măsurăm potenţialul, comportamentul celor care au fost selectaţi pentru succesiune. Le urmărim abilităţile de acum şi potenţialul de dezvoltare. Dacă ai un om cu potenţial, e important de urmărit riscul de a intre în burnout, dacă face constant eforturi. Este ca şi cum i-ai cere unui fundaş să alerge pe tot terenul tot meciul. La un moment dat va fi epuizat. În plus, mai putem anticipa nivelul de pregătire pentru slujbă, în 3-6 luni, 6-12 luni, 1-2 ani.”

Nu în ultimul rând, SHL oferă şi servcii de dezvoltare a talentelor, trainiguri, exerciţii de dezvoltare individuală sau de grup, de role-playing. „Exersezi capabilităţile de business. Exact ca în sport, trebuie să exersezi, iar la început ai nevoie de un antrenor care să-ţi spună exact ce trebuie să faci.”