Echipa de experți se implică ori de câte ori este necesară creionarea unui model de business puternic, fie că este vorba de a îl crea de la zero sau de a îl optimiza. Abordarea noastră strategică se bazează pe un instrument care se numește Canvas, pe care îl adaptăm de fiecare dată astfel încât să se potrivească cu aplicări și scenarii de business cât mai specifice, astfel încât să fim siguri că luăm în considerare toate aspectele unei afaceri și că acoperim toate punctele slabe de care o organizație s-ar putea lovi.

Atunci când aplicăm acest instrument ne concentrăm cât de mult se poate pe aspectul practic, orientat către rezultate, fără însă să pierdem din vedere organizația în sine și nevoile ei specifice.

Caracteristici cheie și aplicabilitate

Acest instrument pentru modele de business le împarte pe acestea din urmă în nouă arii de interes, pe care echipa Sta.RPerformining le va investiga și le va optimiza.

  • Segmentarea clienților. Pornind de la premiza că inima unei afaceri sunt clienții săi, o segmentare specifică a acestora este necesară pentru a ști cu ce fel de valoare veniți în întâmpinarea lor, ce canale de comunicare sunt necesare pentru a ajunge la fiecare dintre categorii și ce fel de relații trebuie să construiți cu aceștia. Segmentarea clienților înseamnă de asemenea și identificarea unor nevoi comune, lista de activități necesare, comportamente similare sau alte atribute esențiale.
  • Propuneri de valoare. Acestea descriu produsele și serviciile care aduc valoare pentru un segment specific de clienți, ceea ce înseamnă că pot fi tot atâtea propuneri de valoare câte segmente de clienți există. Creionarea propunerilor corecte pentru clienți presupune identificarea nevoilor pe care compania le poate satisface, și convingerea lor să aleagă o companie în detrimentul alteia.
  • Canale. În acest punct al canvas-ului pentru business, echipa noastră identifică, evaluează și stabilește mixul corect de media prin care o organizație să atingă categorii specifice de clienți.
  • Relațiile cu clienții. Având stabilite deja tipurile de clienți pe care o companie se va concentra, nevoile pe care le satisface și canalele de comunicare pe care le va folosi pentru a își propaga mesajele, trecem prin relațiile pe care fiecare segment de clienți le așteaptă de la organizația cu care lucrăm. Aceasta implică și identificarea angajaților-cheie și abilitățile pe care trebuie să și le dezvolte.
  • Surse de venit. O zonă critică a modelului de business, sursele de venit, se referă la maniera în care segmentele de clienți pot aduce profit companiei. În această fază răspundem la întrebări ca „Pentru ce sunt clienții dispuși să plătească?” sau „Cum ar prefera clienții să plătească pentru produsele/serviciile achiziționate?”
  • Resurse cheie. Acestea descriu activele cele mai importante de care este nevoie astfel încât modelul de business să funcționeze: crearea și oferirea unei propuneri de valoare, atingerea piețelor de interes, menținerea relației cu clienții, și generarea de profit.
  • Activități cheie. Acțiunile cele mai importante pe care o companie trebuie să le întreprindă pentru a avea succes, folosindu-se de resursele identificate la pasul anterior.
  • Parteneriate cheie. Companiile nu pot funcționa în lipsa unei rețele puternice de parteneri prin intermediul căreia să își optimizeze modelul de funcționare, să reducă riscurile și să obțină resurse. La acest punct, echipa Sta.RPerformining identifică alianțele între non-competitori care trebuie construite.
  • Structura costurilor. Nu în ultimul rând, evaluăm cu atenție fiecare palier al noului model de business și identificăm toate costurile necesare pentru a îl opera.
Beneficii și puncte forte

Canvas este un instrument  antreprenorial și de management strategic folosit pentru a descrie, a crea, a pune la încercare și a ajusta modelul de business al unei companii. Este o reprezentare a felului în care o organizație își duce la indeplinire scopul, acela de a genera profit.

Beneficiul esențial al aplicării acestui instrument, verificat și adaptat pe parcursul a peste 10 ani de experiență,  este acela că ia în considerare toate acele elemente care compun logica afacerii dumneavoastră.

Mai mult decât atât, este o unealtă care necesită un nivel înalt de implicare, care promovează înțelegerea, dezbaterea, creativitatea și analiza, implicând de asemenea factori de pe toate palierele unei organizații.

Licență Sta.Rperformining

Membership

Author Picture
AmCham România

AmCham România

Author Picture
Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Author Picture
British Romanian Chamber of Commerce

British Romanian Chamber of Commerce


© 2024 TOTAL BUSINESS SOLUTIONS

TBS is registered as personal data operator with National Authority of Surveillance in Processing Personal Data under the number 5807 within Personal Data Evidence Register Processions.